Mirc Nasıl Kurulur ?

Bu kısa ve öz bilgiler sizin Bilgisayarı az çok bildiğiniz göz önüne alarak hazırlanmıştır. Siz bilgisayar bilgisine sahip değilseniz bile bu bilgiler sayesinde en azından sinirlenmeden işleminizi tamamlayacaksınız. Doğrumu?

Lütfen telaşlanmayınız. Biz size mIRC Programı için gerekli olan yükleme, kurulum, kullanım ve ayarlar ile ilgili yardım edeceğiz. Şayet siz bu işlemlerin uzun süreceğini düşünüyor mIRC Programını bilgisayarınıza yüklemenin zaman alacağını düşünüyorsanız bugün olmazsa yarın tekrar deneyiniz. Biz bu sayfa ile size mIRC Programını (dosyalarla ilgili) Internetten bilgisayarınıza yükleme kurma, kullanma ve ayarlama ile ilgili bilgiler aktarmaktayız. Yalnızca bilgileri okuyunuz ve uygulayınız. daha iyi bir fikirde bu sayfayı yazdırmanız olacaktır.

Bu metni okumakta veya anlamakta zorlanıyorsanız o zaman tercümeler bölümünün size yardımcı olacağını umuyoruz.

Birinci Bölüm: Mirc Programını yüklemek.

1 - mIRC kendisini Bilgisayarınıza kuran bir Program olarak tasarlanmıştır. Bunun için haricen başka herhangi bir Programa ihtiyaç yoktur. Sadece yönergeyi takip etmeniz yeterlidir.

Öncelikle hangi mIRC Programını kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.Windows 95, 98, 2000, ME, XP, NT veya diğerleri. Farzedelimki siz Windows'un çok eski sürümleri olan 3.1, 3.11, veya Windows Workgroups, kullanıyorsunuz, önemli değil mIRC 16 bit sürümüde mevcuttur. Bu sürüm mirc591s.exe olarak isimlendirilmiştir.

2 - Seçimizi yaptığınıza göre yükleme işlemine geçerek mirc Programını Yükleme Siteleri 'nden bilgisayarınızın hafızasına yükleyiniz. Yükleyeceğiniz dosya mirc.exe olarak isimlendirilmiştir.

Dosyayı yüklemek ve bilgisayarınızın hafızasına almak için mevcut bağlantılardan birine tıklayınız veya klavyenizin değişme (SHIFT) tışuna basılı tutarak fareniz ile bağlantılardan birisine tıklayınız. Bazı Internet gezgincilerinde (IE, Netscape, Mosaic) farenizin sağ tuşuna tıklayarak 'Dosyayı farklı kaydet' seçeneği ilede yükleme yapabilirsiniz. Bu durumda açılacak ayrı bir pencerede size Dosyayı nereye kaydetmek istersiniz? diye bir soru gelecektir.Dosyayı bilgisayarınızın hafızasında daha sonra kolayca bulacağınız bir yere yükleyiniz.

Bazı zamanlarda ve/veya durumlarda Internet gezginciniz size bir uyarı mesajı gönderir : "Tanınmamış dosya türü. Bu dosya için harici bir düzenleyi bulunamadı. Dosyayı şimdi biçimlendirmek mi ister misiniz? ve/veya Dosyayı hafızaya kaydetmek mi?" Bu durumda "Dosyayı Kaydet" seçeneğini seçiniz.

Internet gezginciniz sizi uyarırsa 'bazı dosyalar kötü içerikli kodlamalar içerebileceğinden bilgisarınıza zarar verebilir'. Bu doğrudur fakat mIRC kötü içerikli kodlar içermez.

İkinci Bölüm: mIRC Kurulum

mIRC Programını bilgisayarınıza yüklediyseniz kuruluma hazırsınız demektir. mIRC kurulum Programı size kurulum esnasında yol gösterici olacak ve dosyaları gerekli yere yükleyecektir. Eski bir sürüm kullanıyor ve sadece yeni sürüm ile güncellemek istediğiniz durumlarda eski kayıt, ayar ve/veya yedeklerinizi koruyabilirsiniz.


  • Bilgisayarınızın Dosya Yöneticisini veya Explorer Gezgincisini açınız.
  • Bilgisayarınızın hafızasına (Harddisk) yüklediğiniz mIRC 6.16 kurulum Programını bulunuz. Bu dosya mirc616.exe ismini taşımaktadır.
  • Kurulumun başlaması için dosyaya farenizin (Mouse) sağ tuşu ile iki sefer tıklayınız. Bu kurulumu otomatik olarak başlatacaktır.
  • Kurulum dosyası size mIRC Paogramını Bilgisayarınızın hafızasında (Harddisk) nereye kurmak istediğinizi soracaktır. Kurulum yeri için normal olarak c:\program files\mirc en uygun olanıdır. Güncellemelerde yalnızca kurulu olan klasörü seçmeniz ve bunu kurulum klasörü destination directory olarak belirlemeniz yeterli olacaktır.
  • Kurulum dosyasının kurulum anında daha önceki dosyalarınızı korumasını istiyorsanız "Make backups" (dosyaları koru) seçeneğini işaretleyiniz.
  • Kurulum dosyasının mIRC simgesini (Icon) Windows ve başlat menüsü Programlarına eklemesini istiyorsanız "Add icons" (Simge ekle) seçeneğini işaretleyiniz.
  • Son olarak 'OK' (Tamam) tuşuna basınız. Hepsi bu kadar. Kurulum dosyası gerekenleri kusursuz olarak tamamlamıştır.

Üçüncü Bölüm: mIRC Ayarlar

mIRC artık Bilgisayarınıza yüklendi. mIRC dökümanları ve mIRC simgesi (Icon) kullanıma hazır hale gelmiştir. Artık yapılması gereken ayarlamalardır.


  • Öncelikle Internet bağlantınızın olup olmadığını kontrol ediniz. Sorunlar ve handikapların olmaması için bağlantınız yoksa modeminiz vasıtası ile Internet bağlantınızı yapınız ve sonra mIRC Programını çalıştırınız.
  • mIRC simgesine mirc (Icon) farenizin (Mouse) sağ tuşu ile çift tıklayınız.
  • mIRC çalışacak ve gerekli bazı ayarları yapmanız için ekrana Seçenekler penceresi (Options Dialog) gelecektir. Yapılması gerekli olan ayarlar:




  • mIRC Seçenekler (mIRC Options) penceresinde (yukarıdaki görüldüğü gibi) ayarlarla ilgili aşağı doğru sıralanmış seçenekleri görüyorsunuz. Bu seçeneklerden herhangi birini (Connect, IRC, Sounds,..) ve/veya seçeneklerin başında bulunan artı (+) işaretini seçtiğinizde size alt meniler dahil olmak üzere ayarlamnız için seçenekleri sunacaktır. Öncelikli olarak yukarıda görüldüğü gibi bağlantı 'Connect' bölümü doldurulmalıdır. Bu menüyü seçin ve aşağıdaki örneğe göre doldurun;
  • Real Name: Gerçek isminiz (örn, Sinan Borçsuz)
  • E-Mail: E-Posta adresiniz (örn, mirc@mircscript.gen.tr)
  • Nick Name: Sohbet esnasında kullanacağınız dokuz karaktere kadar olan bir lakap (örn, sinanbey)
  • Alternate: Eğer bu lakap birisi tarafından zaten kullanılıyor ise siz bu alternatif lakap ile tanınacaksınız. (örn, sinanbey9)
  • Evet şimdi yerel veya ülkesel bir IRC sunucusu seçiniz, aslında buna gerek yok. Şimdilik sizin için bir IRC sunucusu seçilmiş durumdadır. (Yukarıdaki resimde mIRC tarafından Undernet sunucusunun seçildiğini görüyorsunuz.) Eğer başka bir IRC sunucusu seçmek isterseniz, sunucuların uzun bir listesinin bulunduğu bir liste /Connect/Servers/ alt menüler bölümünde mevcuttur. Siz birini seçiniz.
  • Şimdi alt menüden yerel bilgiler (Local Info) bölümünü seçin. Aslında buradaki bilgilerin tamamını doldurmanız gerekmez. Yalnızca 'On Connect, Always get :' bölümünde yerel bilgiler (Local Host) ve IP adresi (IP Address) seçeneklerindeki kutucukların işaretli (seçili) olmasına dikkat edin. Çeşitli Internet sorunları ve Bilgisayar ayarlarınız için değişik ayarlar gerekebilir. Bunun için şimdi telaşlanmanıza gerek yok. Eğer ileride bir sorun olursa o takdirde mIRC yardım dosyasından "Help file" (mirc.hlp) veya mIRC SSs 'den (FAQ) konuyla ilgili olan başlığı okuyunuz.
  • Sonraki işlem olarak alt menüden tanıtımınızı (Identd) seçerek aktifleştirmek (Enable) isteyebilirsiniz. Sizin Kullanıcı kaydınız (User ID) zaten o bölümde doldurulmuş olmalıdır. Burada belki kendi tanıtım isminizi (Account Name) kullanmak istersiniz (sizin tanım isminiz bağlantı bölümünde E-Posta adresini yazdığınız yerdeki E-Posta adresinizin @ işaretinden önceki yazılı olandır. Resimdeki örnekte gördüğünüz 'mirc' gibi) ve/veya istediğiniz başka bir şeyde yazabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken boşluk bırakmamanız ve alışık olmayan tuhaf şeyler yazmamanızdır. Sistem (System) her daim olarak UNIX ve bağlantı Portu (port) her daim 113 olacaktır. Tanıtım isteklerine bak/göster 'Show Ident requests' pasif, Yalnızca bağlantı anında göster 'Enable only when connecting' aktif olabilir.
  • Bunlar bir kez yapılan ayarlardı, tamam OK tuşuna basarak mIRC seçenekler penceresini (mIRC Options Dialog) kapatabilir veya Sunucuya bağlan "Connect to Server" tuşuna basarak IRC sunucusuna bağlanabilirsiniz.
  • mIRC ayarları şuan tamamlanmış ve kullanıma hazır durumdadır.

Dördüncü Bölüm: mIRC Kullanım


  • IRC sunucusuna bağlanmak için dosya (File) menusünden bağlan (Connect) seçeneğine ve/veya resimli menüler (Toolbar) bölümünden şimşek resmine veyahutta mIRC seçenekler (mIRC Option) penceresindeki Servere bağlan "Connect to Server" tuşuna tıklayınız.
  • Yaklaşık (20 saniye içerisinde) status penceresinden bazı anlamsız yazıların çıktığını göreceksiniz.
  • Bu yazıların en sonunda günün mesajının ve kuralların sonu "End of MOTD command" şeklinde bir yazı çıkacaktır.

Bazı durumlarda bağlantının uzun sürmesi veya aynı IRC sunucusuna tekrar bağlanmaya çalışması mümkündür. Bunu kendinize sorun etmeyin oturduğunuz yerde geriye yaslanın ve istirahat edin sonuçta bağlantı sağlanacaktır.

Tebrikler ! Şu an IRC 'desiniz.


  • mIRC Kanal Dosya penceresi (mIRC Channels Folder) açılacaktır. Dünyada en popüler olan kanalların bazılarının bulunduğu listeyi göreceksiniz. Bazılarını denemek mi istiyorsunuz? Listede bulunan ve girmek istediğiniz kanala Farenizin (Mouse) sol tuşu ile çift tıklayınız veya girmek istediğiniz kanal ve/veya kanalları (Ctrl tuşuna basılı tutatarak) seçiniz ve gir (Join) tuşuna basınız.
  • Kanala girmek için diğer bir alternatif ise status penceresinde (/join {channel_name}) yani /join kanal_ismi komutunu kullanmanızdır. Bilindik popüler bazıları şunlardır: #42plus, #friendly, #mirc, #teen, #texas, #amsterdam, #newbies, #help, #england, #usa tabi ki bu kanallardan binlercesi mevcuttur. Bulunduğunuz IRC sunucusundaki mevcut kanalların tam bir listesini görmek için /list yazmanız yeterlidir.
  • Bir kanala girdiğinizde, yeni bir pencere açılacaktır. Açılan pencerede sağ sütunda gördüğünüz isimler o an için kanalda bulunan kullanıcılardır. Sol sütun ise kullanıcıların yazışmak için ve diğer bilgilerin gösterildiği yerdir. Kanala bir şeyler yazmak için alt taraftaki (tek satır yazılabilir) boşluğa istediklerinizi yazarak giriş (Enter) tuşuna basmanız yeterlidir.
  • Bulunduğunuz Kanaldan çıkmak için, çıkacağınız kanalı seçtikten sonra üst sağ köşede bulunan x işaretine tıklamanız veya Farenizin (Mouse) sağ tuşu ile çıkmak istediğiniz kanalı seçerek ve açılan pencereden Kapat yazısına tıklamanız yeterli olacaktır.
  • IRC ile ilgili daha bir çok komut ve bilgi vardır. Bizim size tavsiyemiz sizler için hazırlamış olduğumuz IRC 'e Giriş dosyasını okumanızdır. IRC ve mIRC ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için yine sizler için hazırladığımız mIRC SSs (Sık Sorulan Sorular) bölümüne bakabilirsiniz. Burada şimdi veya ileride karşılaşacağınız soru ve/veya sorunlarınıza yardımcı olabilecek çözümler bulabilirsiniz.
  • Herhangi bir IRC sunucusuna (IRC server), bağlantı esnasında hata oluşursa giriş izni verilmedi "No Authorisation" veya IRC sunucu adresi çözülemedi "Cannot Resolve IRC Server name" gibi farklı bir IRC sunucusuna bağlanmayı deneyiniz veya daha fazla bilgi için mIRC SSS bölümünü okuyunuz.

Yorum gönder

Daha yeni Daha eski